<
Με άλλη ματιά
11 Ιουλίου 2023

Οι ψηφιακές δεξιότητες το διαβατήριο για την επιτυχία

Αλέκος Λιδωρίκης

Δημοσιογράφος

Οι ψηφιακές δεξιότητες το διαβατήριο για την επιτυχία

Αναζητούνται παντού, σε όλες τις ειδικότητες, σε όλα τα επαγγέλματα. Αμείβονται καλά και είναι περιζήτητοι, ακόμη και σε οικονομίες, όπως η ελληνική που η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους είναι σε επίπεδα ρεκόρ.
Πρόκειται για νέους που διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα τους, που όσο και εάν φαίνεται παράξενο καθώς ζούμε σε ένα κόσμο που μας περιβάλλει από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και νέες τεχνολογίες που διεισδύουν παντού και κυριαρχούν, είναι δυσεύρετοι! 

Γονείς και παιδιά είναι χρήσιμο να γνωρίζουν: 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνών μελετών ποσοστό μεγαλύτερο του 65% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης, με το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων να αυξάνεται περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνεχώς συνδέονται στο διαδίκτυο, απαιτώντας εξειδίκευση και γνώσεις διαχείρισης τους από μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων. Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι. 

Τι είναι όμως με απλά λόγια οι ψηφιακές δεξιότητες: 

Για τις ανάγκες του άρθρου του brainy.gr ρωτήσαμε δύο ειδικούς του χώρου της πληροφορικής και των τεχνολογιών: Είναι οι ικανότητες χειρισμού ψηφιακών/ηλεκτρονικών προγραμμάτων και συσκευών, καθώς και του διαδικτύου. Πιο απλά, είναι οι δεξιότητες που συνδέονται με το πόσο ικανοποιητικά χρησιμοποιεί ένα άτομο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή μια συσκευή  και μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας δεδομένων, κειμενογράφο, να συνδέσει εκτυπωτές, κτλ
Καθώς τα παιδιά εναγωνίως αναζητούν από τα γυμνασιακά τους χρόνια δεξιότητες που θα τους εξασφαλίζουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές: προγραμματισμός, σχεδίαση, εγκατάσταση και υποστήριξη δικτύων, web εφαρμογών, ανάπτυξη λογισμικού, εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων, ασφάλεια συστημάτων.
Οι ειδικοί που μιλήσαμε συστήνουν στους νέους να ασχολούνται ακόμα και πριν από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες, όπως συμμετοχή σε διαγωνισμούς κλπ. 
Γενικότερα, κάτι που πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι οι ψηφιακές δεξιότητες και η έκθεση σε υπολογιστικές συσκευές από πολύ μικρές ηλικίες βοηθούν γενικότερα τα παιδιά να αναπτύσσουν ένα τρόπο σκέψης και επίλυσης θεμάτων απαραίτητο για τη μετέπειτα πορεία τους

Όπως άλλωστε μου έλεγε ένας δάσκαλος που είχα την τύχη να συνομιλώ για χρόνια «ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες κυριαρχούν παντού. Σε μια εποχή που πρέπει να επενδύουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μας ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και όχι απλά να τις ακολουθούμε εάν θέλουμε να αισθανόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και το μέλλον μας. Το μέλλον των παιδιών μας.» 

Εγγραφείτε στο brainy και προσεγγίστε με διαφορετική ματιά τον κόσμο των παιδιών, μέσα από επιστημονικά άρθρα και προτάσεις της εκπαιδευτικής ομάδας. Γίνετε μέλος του brainy world.

Αξίζει να διαβάσεις