My brainy
01 Νοεμβρίου 2021

Χημεία Γ’ Γυμνασίου | ΕΝΟΤΗΤΑ 1η - Κεφάλαιο 5ο: 5.1 Ανθρώπινος οργανισμός - 5.2 Καθαριότητα στην καθημερινή ζωή

brainy

Εκπαιδευτική Ομάδα

Τι συμβαίνει όταν αγχωνόμαστε ή καταναλώνουμε κακής ποιότητας τροφές;

Τη στιγμή του μεγάλου άγχους, ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση μεγάλης έντασης και υπερλειτουργεί, παράγοντας μεγαλύτερη ποσότητα γαστρικών υγρών από το κανονικό. Ταυτόχρονα όμως, δεν παράγονται πάντα οι αντίστοιχες ποσότητες από τις ουσίες που προστατεύουν τα τοιχώματα και τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την έντονη ενόχληση. Αν η αντιμετώπιση των περιττών οξέων δεν είναι άμεση με την χρήση αντιόξινων και η διαδικασία αυτή γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο στομάχι και τον οισοφάγο είναι πολλές φορές μόνιμη.

Οι αντιόξινες ουσίες λοιπόν, είναι βάσεις, όπως το υδροξείδιο του μαγνησίου ή αλλιώς γάλα μαγνησίας, το υδροξείδιο του αργιλίου και το διτανθρακιό νάτριο (η κοινή μαγειρική σόδα δηλαδή).

Πολύ σύνηθες, πέρα από τα γαστρικά υγρά στο σώμα μας είναι και τα οξέα που παράγονται στους μύες μας όταν κάνουμε πολύ έντονη γυμναστική. Η ονομασία τους είναι γαλακτικά οξέα και παράγονται τις στιγμές που έχουμε γυμναστεί πολύ έντονα και οι μύες αρχίζουν και φτάνουν στο όριο τους. Η ενόχληση που μας προκαλούν μας προειδοποιεί για την μείωση της έντασης μια άσκησης ή και της πλήρους παύσης της γυμναστικής μας.

Τέλος, το ποιο σημαντικό υγρό για την ζωή είναι το αίμα που παράγεται στο σώμα μας και είναι ένα ελαφρά βασικό (αλκαλικό) διάλυμα με pH=7,4. Η σταθερότητα του pH του αίματος γίνεται με την βοήθεια «ρυθμιστικών» διαλυμάτων του οργανισμού μας και οι διαταραχές του pH μπορούν να οδηγήσουν σε κώμα εάν η τιμή του γίνει μικρότερη από 7,2, όταν δηλαδή προκληθεί «Οξέωση». Από την άλλη εάν το αίμα γίνει πιο «βασικό» με τιμή μεγαλύτερη του 7,6 τότε επέρχεται «αλκάλωση», η οποία προκαλεί μυϊκή ακαμψία.

Γιατί το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας;

Στην καθημερινή μας ζωή, όταν λέμε αλάτι εννοούμε τη λευκή κρυσταλλική ουσία που αγοράζουμε και έχει αυτή τη γνωστή αλμυρή γεύση που νοστιμεύει το φαγητό μας. Το αλάτι λοιπόν που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι το χλωριούχο νάτριο (NaCl) και όπως ξέρουμε, όταν το ρίχνουμε στο φαγητό διαλύεται στο νερό του φαγητού μας και δίνει κατιόντα νατρίου (+) και ανιόντα χλωρίου (Cl-). Τα ιόντα αυτά είναι πολύ απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας διότι:

  1. Συντελούν στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό μας 
  2. Τα κατιόντα νατρίου είναι τα κύρια κατιόντα του εξωκυτταρικού υγρού 
  3. Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος 

Οι ποσότητες όμως του χλωριούχου νατρίου στον οργανισμό μας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο διότι, ο οργανισμός μας διαχειρίζεται τις ποσότητες αλατιού ανάλογα με την εποχή, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την ηλικία και τη σωματική μας καταπόνηση.

Εάν ζούμε μια καθιστική ζωή και καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού, είτε σε κατεργασμένες τροφές είτε λόγο κακιάς συνήθειας, τότε ο οργανισμός μας κατακρατά πολλά υγρά και διαταράσσεται η ισορροπία του. Η ασθένεια που συνδέεται με την υπερκατανάλωση αλατιού είναι η επονομαζόμενη υπέρταση, η γνωστή και ως «πίεση». Το αλάτι συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργεί στενώματα που δυσκολεύουν τη διέλευση του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση και να κουράζεται περισσότερο η καρδιά.

Δες ολόκληρο το μάθημα και πολλά ακόμη μαθήματα στο https://app.brainy.gr/login